Varmegenvinding (HR) udvinder varmeenergien fra den brugte rumluft eller spildevand og gør den brugbar for at reducere forbruget af primær energi. Dette sparer energi, sænker omkostningerne og reducerer CO2-udledningen. De tre typer varmegenvinding er rekuperativ og regenerativ samt genvinding ved hjælp af varmepumper.
Med rekuperativ varmegenvinding strømmer friske og brugte varmeoverførselsmedier (luft eller vand) i separate strømme. Varmeoverføringsmediet, der skiftevis strømmer gennem pladerne i en varmepladeveksler, sikrer en næsten vedligeholdelsesfri, hygiejnisk varmeoverførsel og dermed genvinding.
I tilfælde af regenerativ varmegenvinding lagres varmen i en varmelagringstank. Et typisk eksempel er den roterende varmeveksler, hvor den oplagrede energi fra den brugte varmebærer strømmer ind i den nye. Denne type varmegenvinding er ikke så hygiejnisk som den rekuperative metode og kræver mere vedligeholdelse.
Ved varmegenvinding med varmepumper bruges ikke kun varmen fra det forbrugte varmeoverføringsmedium, men den forstærkes også ved kompression, så den kan bruges til opvarmning og brugsvand.